Predstavitev umetnika: Sam Hyde


Sam Hyde je ameriška spletna osebnost, komik in vizualni umetnik. Znan je po svojih javnih intervencijah in po svoji skeč skupini MDE (Million Dollar Extreme) v okviru katere ima od letos dalje tudi svojo oddajo na Adult Swim (late night programu Cartoon Networka) po imenu "Million Dollar Extreme: World Peace".

V tem postu bi se bolj kot na njegove skeče, rad osredotočil na njegove javne intervencije ali bolje njegova predavanja (ki mejijo na stand-up rutine) s katerimi gostuje po različnih univerzah v ZDA. Eno izmed bolj odmevnih predavanj je Hyde izvedel v okviru projekta TEDx. Slogan predavanj TED se glasi: "Ideas Worth Sharing" (sl. "ideje, ki jih je vredno deliti"), TED je tako ustvaril okolje, kjer se nekako favorizira predavatelje, ki razmišljajo "out-of-the-box", uporabljajo nekonvencionalne metode predavanja in so tako ali drugače dojeti kot progresivni thinkerji, ki postavljajo vprašanja, ki prej niso bila postavljena.

Sam Hyde je za svoje TEDx (za razliko od TED predavanj, so TEDx predavanja indie TED predavanja, ki jih organizirajo univerze v lastni režiji) povzel načine predavanja večih TED predavateljev in jih združil v nekakšen smorgasbord. Hyde-ovo predavanje je tako postalo povsem nepovezana zmes radikalnih idej o prihodnosti, ki jih je združil pod naslov "2070 Paradigm Shift".

Njegovemu predavanju bi lahko rekli subverzivna afirmacija, ki je tako distorzirana in pretirana, da negira samo sebe in postavi pod vprašaj tako prihodnost v letu 2070, kot tudi smiselnost prevpraševanja le-te prihodnosti. Hyde tudi, kot je zanj značilno, uporabi več skrajno desničarskih, včasih celo fašističnih izjav, lahko bi jim rekli "shock value premori", s katerimi opozori pozornega opazovalca, da gre le za anti-politično, morda celo nihilistično satiro (glej: Poe's Law). Sam Hyde s takšnimi desničarskimi izjavami (v letu 2016 bi se temu lahko reklo tudi Alt Right izjavami) konstanto ohranja svojo relevantnost in infamoznost, spletni mediji pa si pulijo lase, ko hočejo iz njega izvleči njegovo pravo politično usmerjenost (Sam Hyde Buzzfeed Interview).

Na koncu predavanja, ko je čas za vprašanja občinstva Sam Hyde na vprašanje kaj pomeni njegovo predavanje odvrne: "It's just a bunch of crap.", kar ne pomeni nujno, da sam misli, da je njegovo predavanje kar nekaj in nerelevantno, mislim, da to bolj pomeni, da mora poslušatelj sam priti do zaključka, da predavanje nima nekega globjega pomena in da je to ravno smisel tega predavanja. Torej spoznanje da je predavanje nerelevantno in posledično, da so morda vsa predavanja tistega TEDx-a nerelevantna in ne razkrijejo ničesar novega. Eden boljših momentov se zgodi ravno za tem vprašanjem, ko nek drug predavatelj odgovori na vprašanje iz občinstva in Hydeovo tezo potrdi, kar lahko razberemo tudi iz Hyde-ovega obraza.

Hyde-a bi lahko primerjali z The Yes Men in njihovimi subverzivno afirmacijskimi izjavami za javnost na katerih se pretvarjata, da sta ena izmed predstavnikov U.S. Chamber of Commerce. Na nek način se tudi Sam Hyde pretvarja, da je eden izmed predavateljev za TEDx, čeprav je v svojem subverzivnem predavanju veliko bolj ludističen in pretiran in že takoj vzpostavi distanco med seboj in ostalimi predavatelji.

Sam Hyde se mi zdi zelo relevanten umetnik zaradi svoje inteligentne uporabe interneta kot medija, brezsramne samopromocije (sicer predvsem negativne), ki je za nas umetnike dandanes še kako pomembna in svoje (nekateri bi lahko rekli škodljive) otroške igrivosti glede perečih socialnih tem, ki jih potem uporablja kot kanvas na katerem postreže svoj satirični pogled na svet.


Ogledate si lahko še kakšno njegovo predavanje, npr. "How to make it as an artist" in "Cool it with the anti-semitic remarks".

Ali pa kakšen video, npr. "Ideas Man" in "MDE: Whypz"

V.M.


Ni komentarjev

Zagotavlja Blogger.