Festival Golden Drum 2016 na Ljubljanskem gradu

Od 18. do 21. oktobra 2016 je na Ljubljanskem gradu potekal Golden Drum, festival na temo oglaševanja, plakatov in reklam. Obiskal sem ga na priporočilo prijateljice in soorganizatorke, saj je prva dva dni bil za študente vstop brezplačen.


Prijaviti sem se moral preko spleta. Na festivalu je vsak gost ob prevzemu kartice dobil še vrečko z darili, v kateri so med drugim bili revija z zanimivimi in humornimi oglasi, program festivala ter blokec za beleženje.

Razstavljeni so bili oglasi, filmi in plakati ustvarjalcev, ki so se na festival prijavili čez poletje. Na programu so bili tudi govorci iz industrije oglaševanja, katerih je vse skupaj bilo 44 in so prihajali iz različnih koncev sveta. Njihovi nastopi so bili razporejeni na vse štiri dneve festivala v različne dvorane ob različnem času.

Govorec, ki je naredil uvod, je bil Graham Lang iz Afrike, kreativni direktor podjetja za oglaševanje, Y&R v Južnoafriški republiki. Govoril je, kako ga ne navdušujejo manjši problemi, ampak ima raje velike probleme, ki jih je poimenoval 'awesome problems'. To so splošne situacije v državi, ki se jih da rešiti s primernimi organizacijami in oglaševanjem, da bi se ljudje začeli zavedati in spremeniti svoj način življenja na bolje. Lang je pokazal nekaj primerov teh velikih problemov in kako jih je rešil na kreativen in domiseln način.

Eden od primerov je bil pomanjkanje higiene pri afriških otrocih. Problem ni bil v tem, da ne bi bilo mila in tekoče vode za umivanje, ampak da si otroci enostavno niso hoteli umivati rok. Taka slaba navada je bila glavni razlog za prenašanje bolezni, ki so na splošno velik problem v Afriki. Lang si je z ekipo izmislil rešitev - organiziral je dogodek, kjer je otrokom delil trda mila, na sredo katerih so bile vstavljene igračke. Otroke je to takoj navdušilo in so si z naglico začeli umivati roke in se tuširati, da bi čimprej porabili milo in prišli do igračke. S to rešitvijo se je situacija higiene močno izboljšala. Lang je govoril, kako so se nekateri ljudje iz drugih koncev sveta norčevali in poimenovali organizacijo kot 'afriški Kinder Surprise', toda Langa to ni motilo. Živi v Južnoafriški republiki, kjer je takšna situacija, kot je. Tega se ne sramuje in se jo trudi izboljšati.

Drug primer je bil enakopravnost med spoloma, kar je v Afriki še posebej izrazit problem. Ločevanje med spoloma se začenja že v otroških letih, ko starši govorijo otrokom, s kakšnimi igračami se lahko igrajo in s kakšnimi ne. Lang je s svojo ekipo začel izumljati in oglaševati ideje za igrače, ki so pomešane in se z njimi lahko igrajo tako dečki kot deklice. Nastale so igrače, kot so Diva Turtles, My Little Avenger, Ninja Fairy in podobno.

Poslušal sem še predavanji Ivana Stankovića, ustanovitelja Communisa iz Srbije, ter Ulija Reeseja, predsednika iV2 iz Nemčije.

Zadnji dan so potekale podelitve nagrad za umetnike, ki so se udeležili festivala. Na povezavi http://www.goldendrum.com/en/photo-gallery/gallery-2016/ si lahko pogledate fotografije.

Več o festivalu pa si lahko preberete na uradni spletni strani http://www.goldendrum.com/. Morda se naslednje leto celo prijavite. 

Ni komentarjev

Zagotavlja Blogger.