Študenti ALUO sodelujejo pri mednarodnem projektu Misliti svobodo



V torek, 21. marca 2017, ob 19.00 se v ljubljanski Mestni hiši odpira prostorska instalacija “Misliti svobodo – Med danes in jutri”, mednarodni umetniški projekt newyorške umetnice Edine Selešković, pri katerem sodelujejo tudi trije študenti smeri Video in novi mediji UL ALUO.

Projekt je nastal v Sarajevu leta 2015 in potuje po svetu. Načrtovan je obisk tridesetih svetovnih mest, s ciljem povezovati mlajšo generacijo in sodobno umetnost, mesta in javnost. Leta 2019 bo projekt dosegel svojo končno destinacijo, ko bo predstavljen pred zgradbo Združenih narodov v New Yorku. Priznana newyorška umetnica bosanskih korenin Edina Selešković v vsakem mestu povabi k sodelovanju tamkajšnje študente, z namenom, da bi se povezali na globalnem nivoju in skupaj ustvarili umetniško delo in urbani spektakel.
Misliti svobodo / Think freedom je celostno zasnovan umetniški projekt, ki združuje številne elemente – od kiparstva, instalacije in performansa, do svetlobe, zvoka, filma in besede, pa tudi nove globalne tehnologije komunikacij. Glavni del projekta je impresivna prostorska instalacija, sestavljena iz več tisoč kovinskih skulptur miru v formaciji jate v svobodnem letu, s pogledom usmerjene v boljšo in svetlejšo prihodnost. Skulpture so formirane iz dveh kovinskih trakov, ki se kot dve roki združita v prepoznano obliko ptice, na svojih krilih pa nosijo ročno napisana sporočila mladih iz vsakega gostujočega mesta, ki so povabljeni, da napišejo, kaj jim pomeni svoboda in kako vidijo svojo prihodnost.

V Ljubljani pri projektu sodelujejo tudi študenti UL ALUO, Andreja Kranjec (2. letnik MA), Tamara Mihalič (3. letnik BA) in Darko Osterc (2. letnik BA) s smeri Video in novi mediji. Andreja in Darko bosta pripravila video instalacijo, ki bo na ogled že v sklopu razstave v Mestni hiši, vsi trije pa bodo naredili posnetke končne instalacije, ki bodo uporabljeni v dokumentarnem filmu o projektu Think freedom.

Ni komentarjev

Zagotavlja Blogger.