Katera pa je vaša zelena?

ZELENA (Green)

Zelena je barva med modro in rumeno, gledano v spektru vidne svetlobe. V subtraktivnem barvnem sistemu, ki se uporablja v slikarstvu in barvnem tisku, se ustvari s kombinacijo rumene in modre oziroma rumene in cyan barve. V RGB (Red-Green-Blue) barvnem modelu, uporabljenem na televizijskih in računalniških zaslonih, je zelena, poleg rdeče in modre, ena izmed osnovnih aditivnih barv. Zelene barve se razlikujejo glede na nasičenost, svetlost in odtenek.

V raziskavah, narejenih v Evropi in Združenih državah Amerike (ZDA), je zelena barva najpogosteje povezana z naravo, življenjem, zdravjem, mladostjo, pomladjo, upanjem in zavistjo. Na Kitajskem je njena asociacija zelo pozitivna, je simbol plodnosti in sreče.



SLOVENSKA ZELENA (Slovenia green)

Slovenija je majhna, a izjemno raznolika dežela z neokrnjeno naravo, živahno kulturo, bogato zgodovino in zavidljivo kakovostjo življenja. Gozdovi dajejo Sloveniji posebno zeleno barvo; to je slovenska zelena, ki oblikuje jedro nacionalne znamke I Feel Slovenia.

V Sloveniji je zelena več kot samo barva; je slovenska zelena, ki izraža ravnovesje med umirjenostjo narave in vztrajnostjo Slovencev. Govori o neokrnjeni naravi in naši osredotočenosti, da bi jo tako tudi ohranili. Simbolizira ravnovesje življenjskega sloga, ki združuje prijetno vznemirjenje, s katerim sledimo osebnim željam s skupno vizijo – naprej z naravo. Slovenska zelena prav tako opisuje našo osredotočenost na elementarno, na tisto, kar čutimo pod rokami. In navsezadnje, slovenska zelena govori o ravnovesju vseh čutov, s katerimi doživljamo Slovenijo.

Slike slovenske zelene (Images of Slovenian green)

Ker je zelena prisotna skoraj povsod v Sloveniji, zeleni toni predstavljajo ravnovesje; umirja in hkrati poživlja. Zelena je vedno uporabljena v prezentaciji Slovenije, čeprav ni nujno, da zelena prevladuje. Če je možno, je priporočljiva uporaba slovenske zelene - Pantone U377.

Če uporaba slovenske zelene ni možna (npr. fotografije, določen material ne obstaja v tej barvi), se uporabi najbližji približek.

ZELENA V NARAVI (Green in nature)

Angleški izraz green izvira iz osrednje-angleške in anglo-saksonskege besede grene, enakega germanskega korena kot besedi trava (grass) in rasti (grow). Je barva rastoče trave in listov. Barva je najbolj asociirana s pomladjo, rastjo in naravo.

Zelena je pogosta barva v naravi, še zlasti v rastlinah. Veliko rastlin je zelenih večinoma zaradi kompleksne kemije, poznane kot klorofil, ki se proizvede s fotosintezo. Veliko odtenkov zelene je bilo poimenovanih po rastlinah oziroma so rastlinam sorodne. Zaradi različnih razmerij klorofilov rastlinsko kraljestvo kaže številne odtenke zelene. Klorofil v živih rastlinah ima značilne odtenke zelene, medtem ko imajo posušene ali prekuhane rastline drugačen odtenek zelene, saj klorofilne molekule začnejo izgubljati notranje magnezijeve ione.



Gozdna zelena (Forest green)

Gozdna zelena je poimenovanje zelene barve, ki je podobna barvi dreves in drugih rastlin v gozdu. Prva uporaba tega izraza v angleščini – Forest green – je bila zabeležena leta 1810. Gozdna zelena zastopa povprečno barvo listov dreves v zmerni coni listnatega gozda.

NACIONALNA ZELENA BARVA

Slovenija ni edina država, ki si lasti poimenovanje odtenka zelene barve. Mnoge države so določen odtenek poimenovale po bogati vključenosti barve v njihovo zgodovino, uporabi barve v zastavi, ali pa se je ime prijelo preko vizualne podobe določene države.


Indijska zelena (India green)

Indijska zelena, barva spodnjega pasu indijske nacionalne zastave, predstavlja plodnost in blaginjo.

Gandhi je indijskemu nacionalnemu kongresu zastavo prvič predstavil leta 1921. Filozof, Sarvepalli Radhakrishnan, ki je kasneje postal prvi indijski podpredsednik in drugi predsednik Indije, je ob sprejetju zastave indijsko zeleno opisal takole: ”Zelena prikazuje naše razmerje s prstjo, naše razmerje z življenjem rastlin, od katerih so odvisna naša življenja.”



Pakistanska zelena (Pakistan green)

Pakistanska zelena je odtenek temno zelene barve. Uporablja se v spletnem in grafičnem dizajnu. Prav tako je temeljna barva pakistanske zastave.

Zastava ima prevladujoče zeleno polje z belim polmesecem in petkrako zvezdo v središču. Čeprav je zelena barva interpretirana kot “temna zelena”, je uradno in najbolj dosledno predstavljena kot pakistanska zelena, ki je izrazito temnejše barve.


Perzijska zelena (Persian green)

Perzijska zelena se je uporabljala v perzijskem lončarstvu in izdelavi preprog v Iranu. Prva zabeležena uporaba izraza perzijska zelena je leta 1892 v Angliji. Perzijska zelena je skladna z barvo minerala malahita. V Iranu je še danes priljubljena barva, saj zelena simbolizira vrtove, naravo, nebesa in svetost.


Ruska zelena (Russian green)

Prva zabeležena uporaba ruske zelene kot barve je bila okoli leta 1830 v Angliji. Izraz se nanaša na srednji ton zelene, ki jo je nosila večina polkov cesarske ruske vojske med leti 1700 in 1914.


Španska zelena (Spanish green)

Španska zelena ali verdigris (verde je španska beseda za zeleno) je v Guía de coloraciones (Vodnik za obarvanost, avtorja Rosa Fallero in Juan Carlos Sanz) zelo priljubljen izraz na špansko govorečem območju.

Je zelen oziroma zeleno-moder pigment, ki se pojavi kot posledica delovanja ocetne kisline na bakru in sestoji iz enega ali več osnovnih bakrenih acetatov.


Pariška zelena (Paris green)

Pariška zelena je barva, ki variira od blede do temne zelene. Je anorganska spojina bakrovega acetoarzenita in je bil včasih priljubljen pigment umetniških slik.

Je visoko toksičen zelen kristalni prah, ki so ga včasih uporabljali tudi kot strup za glodalce in insekte. Danes se uporablja kot modro barvilo v ognjemetih.

Pariška zelena, imenovana tudi emerald zelena, je bila priljubljen pigment, uporabljen v umetniških slikah. Med drugim so ga uporabljali William Turner, impresionista Claude Monet in Pierre-Auguste Renoir ter postimpresionisti Paul Gaugain, Paul Cézanne in Vincent Van Gogh.


Bangladeška zelena (Bangladesh green)

Bangladeška zelena je uporabljena kot večinska barva bangladeške zastave. Uradno je bila sprejeta leta 1972. Sestavlja jo rdeč krog na zelenem polju, ki je malenkost zamaknjen proti levi in tako med plapolanjem deluje centralno. Zeleno polje predstavlja bujnost bangladeške pokrajine.

Je le eno od imen, ki jih uporablja določen odtenek zelene. Gre za steklenično zeleno (bottle green), temni odtenek zelene, podoben borovčevi zeleni. Predstavlja barvo zelenih steklenih steklenic. Uporaba imena v angleškem jeziku je prvič zabeležena leta 1816.

Steklenična zelena je barva, uporabljena v Prismacolorjevih kompletih flomastrov in barvnih svinčnikov. Je tudi barva uniforme policijske službe severne Irske, uporabljena pa je tudi v uniformah severno-sydneyske srednje šole. Nasploh pa je steklenična modra najbolj povezana z usmerjevalnimi znaki in znaki z imeni ulic v ZDA.


Karibska zelena (Caribbean green)

Karibska zelena je barva, ki jo je leta 1997 “patentiralo” podjetje Crayola, ki izdeluje voščene barvice. Podjetje k odtenku barve dopiše: Azteki so verjeli, da jih bo barva zaščitila pred fizičnimi poškodbami, zato so bojne ščite obarvali z barvo, podobno karibski zeleni. Uživaj rajski tropski prizor, medtem ko rišeš s karibsko zeleno. Je vremenarjeva - Al Rockerjeva - najljubša barva.


Kitajska zelena (Chinese green)

Kitajska zelena ne obstaja zgolj kot številka za RGB in CMYK barvno mešanje, ampak jo je mogoče kupiti tudi kot akrilno in pastelno barvo pri podjetju Caran d’Ache.


Angleška zelena (English green)

Prva uporaba imena v angleščini za barvo Brunswick zelena (Brunswick green) je bila zabeležena leta 1764. Drugo ime za to barvo je angleška zelena. Izraz angleška zelena pa je bil kot sinonim za Brunswick zeleno prvič zabeležen leta 1923.

Brunswick zelena je pogosto ime za zelene pigmente, narejene iz bakrovih spojin. Ime je bilo prav tako uporabljeno za odtenek, ki nastane kot mešanica krom rumene in pruske modre. Odtenek je poimenovan po Braunschwigu v Nemčiji (v angleškem jeziku poznan kot Brunswick), kjer je bil proizveden. Je globoko temno zelena barva, ki lahko variira od intenzivne do skoraj črne.

Temna Brunswick zelena je pogosto prepoznana kot del britanskega dirkalno-zelenega spektra, nacionalne avtomobilske dirkalne barve Združenega kraljestva.

Podobna barva, prav tako imenovana Brunswick zelena, je bila barva, uporabljena za potniške lokomotive pri britanskih železnicah.

Ni komentarjev

Zagotavlja Blogger.